Superżywność to tzw. superfoods, czyli jedzenie, które zawiera w sobie niewiarygodnie wysokie współczynniki najlepszych dla zdrowia składników odżywczych, minerałów oraz innych mikroelementów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Coraz popularniejszą formą jest spożywanie takich produktów w sproszkowanej formie.
Sproszkowane superfoods
Superfoods jest nazwą, która od dość niedawna funkcjonuje w mediach oraz codziennym języku. Jednak jej popularność z każdym dniem rośnie, o czym świadczy coraz większe zainteresowanie tym tematem (szczególnie mocno widać to na podstawie wyszukiwań w Internecie, gdyż jest to jedno z najczęściej szukanych fraz). Jednym z najbardziej znanych superfoods w proszku jest korzeń maca, który spożywany codziennie w ilości jednej łyżeczki od herbaty, sprawia, że już po około trzech miesiącach możemy zauważyć korzyści tj. poprawioną sprawność umysłową (tzw. jasny umysł), uregulowanie gospodarki hormonalnej, zwiększenie libido (czyli poprawa aktywności seksualnej), lepsze samopoczucie oraz odporność. Kolejnym przykładem superfoods może być len, który w sproszkowanej formie (najlepiej samodzielnie mielić, wówczas zachowujemy maksymalną ilość substancji odżywczych), pomaga w odchudzaniu oraz pozytywnie wpływa na pracę żołądka oraz jelit. Również osoby borykające się z problemami skórnymi, tj. trądzik, łuszczyca, mogą stosować mielony len, ponieważ bardzo korzystnie wpływa na cerę i po już około trzech miesiącach można oczekiwać pozytywnych rezultatów.
Warto wiedzieć, że miano superfoods przyznaje się tym produktom, które zawierają szczególnie wysokie wskaźniki substancji mających pozytywny wpływ na zdrowie, urodę oraz nasze samopoczucie. Codzienne spożywanie chociażby jednego rodzaju superżywności sprawi, że w niedługim czasie odczujemy znaczną różnicę w samopoczuciu.