Wymogi w zakresie zbiorowego żywienia są duże. Do tego dochodzą wymogi sanepidowskie. Monitorowani przez instytucje intendenci oraz kucharki szkolne mają ścisły nacisk na zdrową żywność. Przede wszystkim chodzi tutaj, aby w daniach występowały owoce i warzywa będące podstawą żywienia.
Warzywa – zdrowe i naturalne
Wybierając dostawcę warzyw trzeba zwracać uwagę na wiele kwestii. Na początku zastanówmy się nad stawką żywieniową, która determinuje możliwości intendentów. W okresie wiosennym producent warzyw podnosi swoje ceny, a więc nie możemy skupiać się tylko i wyłącznie na nich. Mimo to, że wolno żałować im dzieciakom. Nie mogą być również byle jakie. Warzywa nie powinny chodzić z marketów, ponieważ nie wiadomo, jakie mają pochodzenie. Ponadto nie od dziś wiadomo, że markety nie wystawiają najlepszych produktów. Idealnym rozwiązaniem będzie dobry producent warzyw produkujący rośliny ekologiczne. Może być to na przykład wiejskie gospodarstwo rolne, które dostarcza pokarmy bogate w składniki odżywcze. jest to najlepsze rozwiązanie. Mimo to, nie zawsze jest taka możliwość. W większych miastach mamy ograniczone możliwości dostępu do wiejskiego jedzenia, dlatego też warto wybrać się na hurtownię warzyw i owoców. Wybieramy produkty soczyste i świeże, na których nie widnieją choroby. Musimy zwracać uwagę na ich stan i konsystencję, aby nie zgniły lub nie zrobiły się za miękkie.
Nie bez znaczenia jest to, w jaki sposób przechowuje się warzywa i owoce. Jeśli hurtownia lub sklep ma byle jak rozrzucone na półkach – unikajmy tego. Mimo wszystko najlepiej będzie podpisać umowę z gospodarstwem rolnym, które dostarczać będzie świeże i zdrowe warzywa i owoce do stołówki szkolnej. Takie też są o wiele smaczniejsze, dlatego wszystko się nam opłaci.