W ostatnich miesiącach wzrosło wśród Polaków zainteresowanie jadalnymi owadami. Trend ten spowodowany jest poszukiwaniem żywności, która będzie tania i pełnowartościowa dla człowieka. Robaki bogate są w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo i wapń, a to sprawia, że warto ich spróbować.
Przyszłość dietetyki – jadalne owady
Za entomofagią, czyli spożywaniem owadów, przemawia przede wszystkim ekonomia oraz bogactwo w ich mikro- i makroelementy. Hodowla insektów jest bardzo tania, pożywiają się one zazwyczaj organicznymi odpadami, zużycie wody jest minimalne, można także znacznie obniżyć emisję dwutlenku węgla i w porównaniu do masowych produkcji żywnościowych jadalne owady są po prostu ekologiczne. W Polsce możemy się często spotkać z suszonymi lub przemielonymi owadami w różnych produktach, chociaż chyba nie każdy jest tego świadomy. Ostatnio coraz więcej osób chce umieścić insekty w swojej codziennej diecie. Gdzie można kupić jadalne owady? Najlepiej skorzystać ze sklepów internetowych, mają one szeroki asortyment. Warto zastanowić się nad tym, bo włączenie entomofagi do diety będzie skutkowało naszym lepszym samopoczuciem i zdrowiem. Zdaniem naukowców spożywanie owadów wspomoże nie tylko nasze organizmy, ale także naszą planetę. Kluczowe dla Polaków jest nastawienie, ponieważ możemy odnaleźć naprawdę szeroką gamę rozmaitych produktów, takich jak chrupiące przekąski ze świerszczy w przyprawie curry lub chili, ręcznie wykonywane czekolady z dodatkiem robaków, a nawet granola z dodatkiem owoców i owadów.
Należy nie zrażać się niczym, a po prostu spróbować! Jadalne owady są przyszłością dla współczesnej dietetyki, są zdrowe, a producenci dbają o to, aby produkty były różnorodne i smaczne. Pamiętajmy także o aspekcie ekologicznym i ekonomicznym, który przekonał już wiele innych krajów europejskich do wzbogacania posiłków o robaki.