Większość z nas nie wyobraża sobie diety bez warzyw, zwłaszcza tych, które naturalnie dojrzewają na słońcu i są pełne cennych witamin i minerałów. Przeważnie kupujemy je w sklepach, ale równie dobrze niektóre z nich można hodować w domu.
Po co stosuje się nawozy?
W warzywniaku czy na targowisku możemy kupić duże i dorodne okazy dyni, ogórków, pomidorów czy piękne sałaty, które czasem wyglądają jak z obrazka. Domowym uprawom daleko do takiego wyglądu, ponieważ najczęściej nie znamy się tak dobrze na uprawie roślin jak rolnicy. Oni wiedzą, że na plony na wpływ wiele czynników takich jak rodzaj gleby, ilość słońca i wody czy nawożenie. Nie da się wyhodować dużej i smacznej marchwi bez odpowiedniego nawożenia, ponieważ roślina czerpie cenne składniki z gleby. Jeżeli mamy w domu lub w ogródku własną hodowlę pomidorów, to z pewnością każdego dnia ich doglądamy i plewimy chwasty, aby nie zaszkodziły roślinie. Nie mniej jednak to nie wystarczy, ponieważ bardzo potrzebny jest nawóz naturalny do pomidorów który zapewni im piękny kolor, intensywny smak i wielkość. Do naturalnych nawozów trzeba zaliczyć obornik, kompostownik albo gotowe mieszanki, które można kupić w sklepie. Te, które może zrobić samodzielnie, należy rozrabiać, ponieważ mają silne stężenie. Rozrzuca się je na glewie i rozkopuje razem z ziemią. Ważmy jest także moment, kiedy można to zrobić, gdyż u jednych warzyw trzeba to wykonać przed zasiewem, a u innym po jego wykonaniu. Jedno jest pewne, pomidory same od siebie nie są duże i smaczne.
Jeżeli będziemy stosowali odpowiednie nawozy do pomidorów, to w szybkim czasie będziemy się cieszyć okazałymi pomidorami, które cudownie pachną i smakują. Bez wątpienia każdy ogrodnik z nich regularnie korzysta, gdyż są one gwarancją udanych zbiorów.