W naszej kulturze, przy okazji świętowania podczas różnych uroczystości, na naszych stołach pojawia się alkohol. Obecnie serwuje się nieco inne trunki, niż kiedyś, w związku z czym zmieniła się także kultura picia. Coraz częściej decydujemy się na serwowanie prosecco, czyli popularnego wina musującego. W zależności od zawartości cukru może być ono wytrawne lub półwytrawne.
Czy warto podawać prosecco prosto z beczki?
Ten rodzaj wina pochodzi z Włoch i to właśnie tam się rozsławił. Obecnie coraz częściej go serwujemy, a ponieważ jego podanie jest czymś intrygującym i nowym, ponieważ dopiero pojawia się w naszej kulturze, warto serwować go w ciekawy sposób. Jednym z pomysłów jest podawanie prosecco z kija, a więc prosto z beczki. Dzięki takiemu sposobowi podania prosecco nie traci żadnych walorów smakowych, a dodatkowo bąbelki, które tak lubimy, nie uciekają w powietrze. Jeszcze bardziej oryginalnym sposobem podania jest wynajęcie mini vana wraz z obsługą, z którego serwowane jest prosecco właśnie z beczki. Wbrew pozorom, koszt wynajęcia takiej obsługi, niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na mini vana, czy też nie, nie jest tak wysoki, jak mogłoby się nam wydawać. Okazuje się, że niewielka kwota wystarczy, aby zapewnić naszym gościom dodatkową atrakcję, dzięki której będą jeszcze lepiej się bawić. Pojedyncza beczka wystarcza do napełnienia około stu sześćdziesięciu kieliszków.
Możemy oczywiście zdecydować się na zamówienie większej ilości beczek, jeśli organizujemy nieco większą uroczystość i martwimy się, że alkoholu może zabraknąć. Obsługa, która serwuje alkohol i napełnia puste kieliszki, jest naprawdę sympatyczna. Swoją pracę wykonują z uśmiechem, w związku z czym zdecydowanie polecane jest skorzystanie z jej usług.